2020-08-19

Iwona Gawron o właściwościach kwasu ferulowego

Właściwości kwasu ferulowego polegające na zapobieganiu wszystkim niepożądanym skutkom promieniowania ultrafioletowego przyciągnęły ostatnio uwagę naukowców.


Iwona Gawron przybliża istotę kwasu ferulowego

Kwas ferulowy leczy szkodliwe zmiany na powierzchni skóry, a także potencjalnie katastrofalne zmiany zachodzące głębiej. Związek ten hamuje tworzenie się dimerów pirymidynowych. Światło aktywuje metaloproteinazy macierzy zewnątrzkomórkowej, czyli enzymy rozkładające kolagen i sprzyjające przerzutom nowotworowym - wskazuje Iwona Gawron https://cmlinden.pl/dr-n-med-iwona-gawron/.


Kwas ferulowy bardzo skutecznie blokuje zachodzącą pod wpływem światła słonecznego aktywację metaloproteinaz. To znaczy, że zapobiega utracie grubości skóry, będącej jednym z typowych skutków ekspozycji na słońce i przyczyną głębokich zmarszczek. Pozwala zachować grubość, jędrność i sprężystość skóry. Są to: kwas ferulowy, resweratrol, rapamycyna i kwas madekasowy. Przyjrzyjmy się kwasowi ferulowemu i madekasowemu, ponieważ występują naturalnie w wielu produktach - dodaje Iwona Gawron.


Kwas ferulowy absorbuje promieniowanie UV, hamuje powstawanie dimerów pirymidynowych, blokuje aktywację metaloproteinaz światłem słonecznym (nie dopuszczając tym samym do niszczenia kolagenu) i kontroluje reakcję opalania się (glikację) oraz tworzenie się zaawansowanych produktów glikacji. Działa również przeciwzapalnie. Można go stosować zewnętrznie i przyjmować w pożywieniu. Kwas ferulowy nie tylko naprawia szkody wyrządzone przez słońce i chroni przed nimi, ale też cofa zegar biologiczny, znacznie zmniejszając ryzyko chorób nowotworowych i układu krążenia, poprawia funkcjonowanie mózgu. Substancja ta znajduje się w otrębach ryżowych, pszenicznych, owsianych i jęczmiennych, a poza tym w kawie, truskawkach i dzięgielu chińskim.